Isu Keluarga

Ceritanya aku seorang lelaki sulong berumur 23 tahun dan tiada adik lelaki selain aku dalam 4 beradikku

Assalamualaikum semoga kita sihat selalu dan dimurahkan rezeki . Disini saya inginkan pendapat untuk masalah saya kerana saya sudah buntu. Family/kekasih.

Ceritanya aku seorang lelaki sulong berumur 24 tahun dan tiada adik lelaki lain selain aku dalam 4 beradikku . Sudah bekerja di singapore dan sekarang masih duduk disini kerana border masih belum buka.

 

Mak ade business sendiri dan ayah masih bekerja. Ceritanya selama ini sebelum c0vid saya memang berulang alik jadi setiap kali gaji saya akan terus bagi cash kepada mak saya.

 

Tetapi semasa saya stuck dekat sini dari bulan 4 tahun lepas saya tf ke acc adik dari bank sini . Setiap bulan saya tidak pernah miss bagi . 1.5k 1k tetapi dalam 2 bulan ni saya ade masalah disini jadi takdapat tranfer duit dari bank sg ke malaysia jadi saya mengunakan duit simpanan kahwin saya .

Untuk bagi ke mak saya dari acc kekasih saya . Masa saya masuk sg saya ade acc tranfer online cimb tetapi kerana saya sudah tukar phone disebabkan phone lama saya rosak . Saya lupa pwd dan username acc online saya

Jadi memang saya suruh kekasih pakai dulu duit kahwin untuk bagi duit ke mak saya . Tetapi mak saya akan taksuka dan mengatakan saya lebih memilih dia itu dari family sendiri kerana duit semua dari dia dan dia sudah control saya .

Demi allah kekasih saya tidak pernah pun kawal atau control duit saya . Dan selama 2 bulan ini berape saya suruh masukkan ke acc mak saya . Kekasih ikut saja , saya dan dia sudah 5tahun kenal dan kami memang ade plan untuk kahwin jika saya sudah pulng ke malaysia

Saya suruh mengunakan duit kahwin dulu kerena duit kahwin pada dia saya suruh dia pegang dan saya akan ganti semula nanti. Kerana bank saya semua ade masalah lepas hampir 1tahun lebih takguna.

saya sudah cuba terangkan kepada mak tapi dia terus takbalas ws saya sehingga harini . Tetiba adik saya ws yang ibu saya suruh sampaikan kepada saya bahawa dia taksuka dgn awek saya kerana belum kahwin dia dah control duit saya.

Saya cuba terangkan tetapi mak masih tak dgr cakap saya dan adik saya cakap saya derhaka pada mak saya . Duit kahwin dalam acc itu bukan saja ade duit saya malahan ade jugak duit awek saya.

Saya buntu ‘ dan salah ke saya kalau takdapat bagi lebih untuk 2 bulan ini ? Adekah kerana duit saya terus derhaka ? Selama ni saya takpernah pun ungkit . Kereta rosak enjine tayar ke ape semua saya pakai duit poket saya 6k 7k saya tak ungkit pun.

Sekarang saya dah buntu . Walaupun saya ade masalah duit disini saya masih lagi cuba untuk bagi kepada mak saya . Mengunakan duit kahwin saya dahulu . Saya bukan takbagi langsung.

Saya bagi cuma tidakla banyak seperti biasa . Sekarang adik saya cakap tidak perlu lagi bagi duit kerana mak saya tidak berharap lagi duit dari saya . Saya terase seolah salah ke saya buat cara macam ni ?

Sepatutnya awek saya yang marah sebab pakai duit kahwin tapi kadang saya pikir kekasih saya lagi paham situasi saya dekat sini dari family saya sendiri . Terima kasih atas pendapat

Leave a Reply

Your email address will not be published.