Isu Keluarga

keesokan hari nie ada buat ujian saringan h1v sementara tunggu keputusan keluar dalam hati saya tak henti2 berdoa yang bakal suami saya bukan la penghidap h1v positif

Ok saya kenal kan diri saya lara (bukan nama sbenar), saya nak kongsi kan cerita saya, berkenaan suami saya penghidap h1v positif sebelum tu, saya nak bagitau, tujuan post saya nie, bukan untuk mengaibkan suami mahupon diri saya sendiri, tujuan saya, untuk memberi semangat untuk saya, dan doa kn saya semoga terus kuat dengan ujian nie, netizen doa kan saya ye.

Saya berkenalan dengan suami saya 1 bulan macamtu, lepastu kite orang setuju untuk nikah, atas dasar suka sama suka, perkenalan yang singkat, suami saya muda 10 tahun dari saya, saya 30 tahum suami saya 20 tahun.

Nak dijadikan cerita, lepas da berbincang dengan keluarga msing2, untuk kami berkhwin, alhamdullilah semua setuju, mula la, untuk saya dan suami, isi borang untuk khwin dan lengkap kan segala2 yang diminta oleh penjabat agama, dalam borang khawin tu ade serta kn sekali dengan borang ujian saringan H1V,

sbelum saya dan bakal suami nak pegi buat untuk ujian saringan H1V nie, lagi 5 hari sbelum nak nikah, malam esok sebelum nak pergi ke klinik buat ujian saringan H1V tu, bakal suami whatsap saya, die bgtau saya, ade benda nak bagitau dan berterus terang dengan saya,

ok saya pon risau la, sebab bunyi macam serius, dalam fikiran saya, tak jadi nak khawin ke, takpe saya kuat kn jugak hati saya nie, saya pon reply whtsap die, dan tye kenapa, ape benda yang nak bagtau tu. Die minta saya jangan marah, jangan tinggal kan die selepas die berterus terang dengan saya, ok la saya pon ckp dengan die,

insayaaAllah saya tak marah, Bakal suami saya bgtau yang die penghidap H1V positif setahun yang lalu, allahuakbar, hati saya berkecai mlm tu,sedih teramat sgt, lagi 5hari nak nikah. saya dapat berita yang mcmnie, segala persediaan khwin semua da sedia,,

Malam tu saya nangis sepuas nye, saya rse macam dunia ni gelap sekejap, macam2 perasaan ade mase tu, marah, sedih, sakit hati. Tp saya tak percaya ape yang die bgtau yang die ade H1V, takpe saya bgtau die, esok kite buat ujian saringan H1v, kite tunggu keputusan yang keluar,

saya nak tenggok dpn mata saya sendiri keputusan tu betul ke tak yang awak penghidap H1v positif. keesokan hari nie ada buat ujian saringan h1v sementara tunggu keputusan keluar dalam hati saya tak henti2 berdoa yang bakal suami saya bukan la penghidap h1v positif,

tak lama lepas tu dokter panggil kami masuk,dokter bagitau keputusn saya dulu, alhamdullilah, saya bebas dri h1v, lepastu dokter bgtau keputusan bakap suami saya, dokter minta saya bertenang bile die bgtau keputusan nie, dlm hati saya memamg da rase tak sedap sgt

saya kuat kn jugak, oke dokter bgtau yang keputusan bakal suami saya sah positif H1V, dengan takfikir ape2, air mata saya laju keluar berjurai, saya nangis teresak2 depan dokter tu, dokter tu reda kn sedih saya, dokter kauseling saya untuk yang pesakit h1v nie,

dokter bagtau saya suruh fikir masak2 sebelum nak terus kn perkahwinan nie, sebab h1v bukan la benda yang main2, h1v nie boleh benjangkit kat saya dan bakal anak nti, dokter mintak saya buat keputusan msak2, ade lg 5 hari tak terlambat untuk saya buat keputusan klu nak batal kn perkahwinan nie,

saya rse dunia ni gelap, saya nagis sepuas nye, saya ambik mase 1 hari untuk buat keputusan nie, balik dari tu saya luahkan semua dekat family, yang bakal suami saya ade h1v, famly saya semua terkejut, ade yang taks etuju saya terus kn perkahwinan nie, mlm tu saya berdoa,

saya buat keputusan, Keputusan saya untuk terus kan perkhwinan dengan bakal suami saya yang penghidap H1V positif, oke saya terus kan, saya setuju untuk berkhwin dengan die, saya terima die dengan hati terbuka,

Saya ikhlas terima die seadanye, saya da jnji dengan die, apepon jadi saya tetap gn awak, lepas kite khwin saya akan bawak die untuk dapat kan rawatan h1v, Alhamdullilah, sekarang saya dan die dah sah suami istri, saya sgt sayaang kn die, saya iklas terima die seadanye,

walaupun saya tau, penyakit H1V takkan  disembuhkan, saya redha dengan semua nie, alhamdullilah sekarang da msuk 1 bulan usia perkahwinan kami, baru je lagi, rutin saya setiap minggu teman suami pergi hospital buat rawatan,setiap hari saya akan ingt kan die makan ubat,

setiap hari jugak saya selalu bg kata2 semanggat untuk die, saya taknak die rse down, saya nak die bhgia, dokter ade bgtau saya, pesakit h1v nie tak macam orang lain, kebanyakan umur tak panjang, sebab dalaman pesakit h1v nie, akan rosak, takpe saya da redha ape yang bakal jdi selepas nie, sementara,

ade mase saya dengan die,,saya sentiasa buat die bahagia, saya nak happy selalu, taknak sedih2, nti bile die takde, saya jadikan semua nie memori untuk saya ingat selalu, Saya tak mintak banyak, tolong doa kan saya sentiasa kuat ye dengan semua nie,dan doa kn semoga ade keajaiban untuk suami saya. Tq admin siarkan kisah saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.