Isu Keluarga

Paling terkilan tadi suami cerita makan pizza tempat yang baru buka dekat rumah kami katanya tak sedap

Assalamualaikum. Saya ingin luahkan sesuatu yang buat saya sangat2 kecik hati. Sebak dada tak terucap. Suami ok, family mertua ok. Cuma ada bberapa hal yang buat saya terasa hati sangat2.

Sebelum nih terasa pon saya simpan, boleh tahan lagi. Paling terkilan tadi suami cerita makan pizza tempat yang baru buka dekat rumah kami katanya tak sedap. Apa yang buat saya terasa, masa tu suami keluar pergi mancing.

Saya ada call minta dia balik sebab saya nak pakai motor gi rumah mak saya. Tapi dia bagi alasan dia duk jauh dan suh sape2 datang ambik saya. Tadi, dia bcerita hal pizza, adik dia call suh datang rumah mak dia masa dia duk memancing.

Dia boleh je pergi, saya cukup2 terasa hati sbb dh banyak sangat saya pendam. Kalau saya sruh buat apa2, dia memang buat tp makan masa nk buat apa yang saya suruh. Kalau adik2 dia atau mak dia call walau tengah buang air besar pom dia boleh stop and terus pergi.

Saya tak dengki pon, sikit pon tak tapi saya terasa hati. Saya tak tahu nak cakap mcm mne, dengan sendiri air mata menitis td. Saya cakap kt suami, pada hari yg sama, saya sruh balik tp dia tak balik pon.

Dia tak ada cakap apa2 untuk menyedapkan saya. Saya kecik hati sangat2. Semalam duk bcakap psl puasa mggu dpn, saya bgthu skrg pns sgt2, kesian kt anak2 nanti bulan puasa bila balik skolah, sebab anak balik pkul12.45, tungu dia balik rehat pkul1, kesian kt anak pns2 nk tggu.

Motor ada dua biji, dia tahu sangat saya nak dia baiki motor 1 lagi sbb motor tuh dh lama sangat terbiar rosak. Dia pulak siap bgthu kesian kt umi bulan puasa nih, nak bangun masak nnti sahur takut.

Sebab takut tuh, seblom nih umi jumpa ular kt dapur,,jd sjk tuh umi takut nk masuk dapur. Dia bgthu saya nak g teman umi dia lh. Saya bgthu kt dia, adik2 dia kn ada. Dia cakap susah nk kejut, bising dlu lh nk bgun.

Saya pon bgthu dia,saya pon takut juga nk bgun pg2,,ank2 kcik lg,,skurg nya umi ad ank2 besar, lagi pon papa ada kan.. Dia senyap je. Jujur saya kcik hati sangat2. Tahun2 sebelum nih pon byk masa utk family dia.

Cth sy sruh dia masuk pasaraya bei smthing, dia akan ajak juga saya masuk, dia cakap dia malas masuk, tapi kalau umi dia cakap nak makan roti,,roti tu ada kt pasaraya je ,buleh je dia masuk belikan.

2 hari yg lepas,umi dia nak minun air frost, cari jugak dia kedai itu kedai ni sampai jumpa. Kalau saya nk benda yang tak ada,dia akan cakap “dh tak ada,beli benda yg ada”.

Saya terasa sangat2. Kalau ckp lebih2, dia marah, dia cakap org tua dia tuh. Saya tak pernah halang dia untuk berbakti, tapi setiap kali tuh lh perasaan saya dketepikan. Stress + sedih sangat2. Nafkah dia tak pernah abai wlpon kerja kampung.

Tp perasaan sy selalu dbuang kalau melibatkan family dia. Family dia ok dgn saya,entah lh,,tak tahu nk cakap cmner. Yg jelas, saya tak dengki pon, saya faham sangat2 sbb dia pon anak sulong.

Mmg dari segi kewangan kami tak membantu family,dari segi tenaga selalu kami kerah. Kalau suami saya adil,,mungkin saya tak akan rasa mcm nih. Tolong minta pandangan, jgn kecam sy, suami or fmly belah suami.

Sy perlukan pandangan. Rasa sebak sangat2, hanya allah yg tahu. Maaf kalau nmpak bcelaru, saya betul2 tak tahu nk rawat hati saya mcm mna dh. Maaf kalau salah dipihak saya,

saya tak tahan dh nk pendam rasa ni, family kami semua dekat2 tapi tak pernah saya cerita kt family. Saya cuba untuk bersangka baik tapi saya tak boleh nk tipu diri saya,saya kecik hati sangat2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.