Isu Keluarga

Kisah bermula bila suami sedang membeli makanan tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki ternyata Ya Adam

Jangan Mengejar N4fsu. Sedikit pengenalan tentang saya. Berumur akhir 20-an. Sudah bekahwin, mempunyai seorang superhero yang comel.

Pertama kali jatuh cinta ketika sedang menyambung ijazah di tahun akhir. Nama dia adam (nama sebenar). Itu benar2 cinta pertama. Ketika itu, saya sedang sibuk menyiapakan projek akhir tahun.

Pertama kali bertemu, ketika saya berada di bilik penyarah untuk semakan tesis. Kebetulan si dia juga di bilik pensyarah tu. Dia ketika itu sedang membuat phd sambil2 menjadi pembantu pensyarah, jadi dia senantiasa di bilik pensyarah itu.

Dia seorang yang hensem di mata sy, wajah dia tenang, berkulit cerah, tinggi. Tak banyak cakap. Saya selalu terlihat dia di kawasan universiti, kadang2 di kafe. Hati berbunga2 ketika bertembung.

Rupa2nya saya tidak bertepuk sebelah tangan. Fast forward, kami bercinta. Dan yes, dia sangat sempurna. Tapi kami jarang keluar bersama sebab masing2 sibuk kan. Biasanya kami jumpa di bilik pensyarah sekejap, tu pun happy sangat2 dah.

Kami sama2 grad. Waktu tu dia berusia 31 tahun, saya pula 23 tahun.. Dia sangat matang, tenang. Jika sy buat salah, dia akan tegur baik2. Tak pernah meninggikan suara. Tapi dia juga seorang yang kuat berahsia. Dia berbelanja sangat mewah.

Selalu belanja saya makan makanan yang mahal2, kadang2 dia masukkan duit belanja ke dalam akaun bank saya. Masa tu sy kerja biasa2 saja sb fresh grad, dia pula balik ke negeri asalnya di ibu kota.

Dia kata dia pun dah dapat kerja tapi dia tak bgtau kerja apa. Sy pun selalu stalking fb dia, tp tiada apa2. Yang penting, saya teramat cintakan dia sepenuh hati saya, hingga angau. Hari2 nama dia selalu dalam doa saya. 

Dia paling sempurna bagi saya. Tersangat lah baik. Bila cuti, dia akan datang ke tempat saya. Tengok wayang, keluar shopping. Tapi setiap kali sy bercakap pasal kawin, dia akan kata suruh sy nikmati zaman muda dulu.

Dia tak apa dh 30 lebih pun, dia lelaki. Dia suruh saya sabar. Pernah saya terlintas, dia betul2 cintakan saya ke? Sy tak tahu apa2 pasal dia, dia kerja mana, family background dia semua sy tak tahu.

3 tahun lepas tu, ketika sy sedang asyik dilamun cinta, dia tiba2 minta putuskan hubungan. Saya tanya kenapa? Dia kata tiada sebab, dia cuma mintak maaf. Dia terus block wasapp, fb, instagram.

Saya lost. Kenapa ye.. Kenapa? Saya cantik, saya juga bekerjaya. I’m a good gf, setia. But why? Saya bagai hilang arah. Dunia seperti menghempap saya. Tak tahu nk cari dia kat mana.

Sy beli nombor baru, sy contact dia, tak dapat. Sebab dia pun tukar nombor lain. Siang malam saya menangis, putus asa. Saya salahkan takdir.

Saya hampir kehilangan kerja, tapi bila terkenangkan mak ayah saya, saya teruskan juga. 2 tahun tanpa khabar berita, hidup saya suram.

Ramai yang ingin berkenalan, sy tolak. Sy yang dulu seorang periang dan ceria, bertukar menjadi seorang yang sugul, membosankan. Di waktu berusia 28 thun, saya masih single. Akhirnya sy berkahwin juga dengan pilihan ibu bapa saya.

Dia tua 3 tahun dari sy, bekerja kerajaan tapi gred rendah sahaja. Masa tu sy dh xkisah semua tu. Sy hanya menurut sahaja.

Alhamdulillah suami sy pun baik, lembut tutur kata, sangat menjaga kebajikan sy dirumah. Saya bhagia, cuma cinta susah sikit nak paksa sbb dalam hati sy waktu itu hanya penuh dengan nama adam.

Hidup kami pun tak mewah sangat, cuma naik myvi, menyewa kuaters kerajaan. Pakaian pun biasa2 saja. Selepas kelahiran ank pertama, alhamdulillah perasaan cinta tu beransur2 datang.

Saya bhgia, cuma kdg2 biasa lah bergaduh jgk, kdg2 masalah kewangan. Tpi biasa mmg masalah kewangan yang timbul sbb suami sy ni suka join perniagaan sampinga, lps tu duit modal tu hangus beribu2.

Saya nasihat suruh stop, dia marah sebab masuk campur. Sy terluka, tapi biasanya esokkan tu dh berbaik semula. Tahun 2019, waktu tu birthday anak saya yang pertama. Kami bercuti dalam negeri saja sb takde duit sangat.

Kisah bermula bila suami sedang membeli makanan tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki ternyata Ya Adam. Itu adam, orang yg prnah sy cintai sepenuh hati, dan orng yg sama tinggalkan sy terkontang kanting.

Dia masih seperti dlu, sangat tenang. Dia tersenyum ikhlas. Perkata pertama yang keluar dari mulut dia, “Awak makin cantik skrg”. Kami kaku. Tak berbual sangat. Sy tak tahu sy rindu atau benci.

Dia mintak nombor phone, dan sy yg sedang dibuai perasaan terus berikan nombor telefon. Dalam hati alah aku dah kawin kan, bukan aku nk buat apa pun. Balik dari percutian tu, adam mulai hubungi saya.

Biasa dia akan call saya waktu balik kerja. Sebelum sy smpai rumah, dia akn call kejap. Sy kononnya dlm phone tak melayan sebab masih marah, jawab sepatah2 saja.

Dia kata dia dah berada ni negeri sy ni sejak 2 tahun lepas. Dia dah lama cari sy tapi tak tahu nk cari kt mana. Sy ta<span;>Balik dari percutian tu, adam mulai hubungi saya. Biasa dia akan call saya waktu balik kerja.

Sebelum sy smpai rumah, dia akn call kejap. Sy kononnya dlm phone tak melayan sebab masih marah, jawab sepatah2 saja. Dia kata dia dah berada ni negeri sy ni sejak 2 tahun lepas.

Dia dah lama cari sy tapi tak tahu nk cari kt mana. Sy tanya kenapa dlu buat keputusan mcm tu. Dia mintak maaf, dia kata dia putuskan hubungan sebab dulu turuti perintah mak ayah dia kawin dengan pilihan hati mak ayah dia.

Dia bersungguh2 mintak maaf. Dia kata perkahwinan tu hanya bertahan setahun sebab dia tak boleh terima perempuan tu. Dia masih cintakan saya.

Yelah tu adam. Semudah tu je alasan, sy hampir rosakkan diri saya sndiri, tp dia hadir dengan berikan alasan yang satu tu.

Dia bersungguh2 ingin perbaiki hubungan yang dah lama putus. Dia kata sy sepatutnya hidup mewah dengan dia, bukan hidup dalam kesusahan mcm ni.

Dia kata dia rela terima saya dan anak sy. Dia janjikan kemewahan Sy tak tahu mcmana dia tahu sy tak mewah, mgkin masa jumpa baru2 ni dia dapat lihat cara pemakaain saya. Entahlah.

Tipulah kalau hati saya tidak tersentuh. Cinta pertama, hensem, masih sempurna seperti dlu, pujuk rayu. Saya menepis perasaan tu, sy kata kalau dia masih telefon dan msg sy, sy akn tukar no phone lagi.

Cukupla bercakap hal yang mustahak sahaja. Dalam masa yang sama, sy pun tak sanggup kehilangan dia.

Kami dah tak berhubung lagi. Tapi dia add saya di fb, selalu like status2 gmbr2 sy di fb. Di fb dia pun, selalu nmpk aktviti dia cycling dengan kawan2.

Mak ayh adam ni org berada, ada wisma sndiri, dan ada buka wisma cawangan baru di negeri ni.. Adam kata dia yang mintak ayah dia buka cawangan kat sini sebab dia nk jaga sini, untuk dekat dengan saya. Tapi setelah apa yg dia pernah buat kt saya, saya tak percaya apa yg dia kata.

Jangan Mengejar N4fsu. Sedikit pengenalan tentang saya. Berumur akhir 20-an. Sudah bekahwin, mempunyai seorang superhero yang comel.

Pertama kali jatuh cinta ketika sedang menyambung ijazah di tahun akhir. Nama dia adam (nama sebenar). Itu benar2 cinta pertama. Ketika itu, saya sedang sibuk menyiapakan projek akhir tahun.

Pertama kali bertemu, ketika saya berada di bilik penyarah untuk semakan tesis. Kebetulan si dia juga di bilik pensyarah tu. Dia ketika itu sedang membuat phd sambil2 menjadi pembantu pensyarah, jadi dia senantiasa di bilik pensyarah itu.

Dia seorang yang hensem di mata sy, wajah dia tenang, berkulit cerah, tinggi. Tak banyak cakap. Saya selalu terlihat dia di kawasan universiti, kadang2 di kafe. Hati berbunga2 ketika bertembung.

Rupa2nya saya tidak bertepuk sebelah tangan. Fast forward, kami bercinta. Dan yes, dia sangat sempurna. Tapi kami jarang keluar bersama sebab masing2 sibuk kan. Biasanya kami jumpa di bilik pensyarah sekejap, tu pun happy sangat2 dah.

Kami sama2 grad. Waktu tu dia berusia 31 tahun, saya pula 23 tahun.. Dia sangat matang, tenang. Jika sy buat salah, dia akan tegur baik2. Tak pernah meninggikan suara. Tapi dia juga seorang yang kuat berahsia. Dia berbelanja sangat mewah.

Selalu belanja saya makan makanan yang mahal2, kadang2 dia masukkan duit belanja ke dalam akaun bank saya. Masa tu sy kerja biasa2 saja sb fresh grad, dia pula balik ke negeri asalnya di ibu kota.

Dia kata dia pun dah dapat kerja tapi dia tak bgtau kerja apa. Sy pun selalu stalking fb dia, tp tiada apa2. Yang penting, saya teramat cintakan dia sepenuh hati saya, hingga angau. Hari2 nama dia selalu dalam doa saya. 

Dia paling sempurna bagi saya. Tersangat lah baik. Bila cuti, dia akan datang ke tempat saya. Tengok wayang, keluar shopping. Tapi setiap kali sy bercakap pasal kawin, dia akan kata suruh sy nikmati zaman muda dulu.

Dia tak apa dh 30 lebih pun, dia lelaki. Dia suruh saya sabar. Pernah saya terlintas, dia betul2 cintakan saya ke? Sy tak tahu apa2 pasal dia, dia kerja mana, family background dia semua sy tak tahu.

3 tahun lepas tu, ketika sy sedang asyik dilamun cinta, dia tiba2 minta putuskan hubungan. Saya tanya kenapa? Dia kata tiada sebab, dia cuma mintak maaf. Dia terus block wasapp, fb, instagram.

Saya lost. Kenapa ye.. Kenapa? Saya cantik, saya juga bekerjaya. I’m a good gf, setia. But why? Saya bagai hilang arah. Dunia seperti menghempap saya. Tak tahu nk cari dia kat mana.

Sy beli nombor baru, sy contact dia, tak dapat. Sebab dia pun tukar nombor lain. Siang malam saya menangis, putus asa. Saya salahkan takdir.

Saya hampir kehilangan kerja, tapi bila terkenangkan mak ayah saya, saya teruskan juga. 2 tahun tanpa khabar berita, hidup saya suram.

Ramai yang ingin berkenalan, sy tolak. Sy yang dulu seorang periang dan ceria, bertukar menjadi seorang yang sugul, membosankan. Di waktu berusia 28 thun, saya masih single. Akhirnya sy berkahwin juga dengan pilihan ibu bapa saya.

Dia tua 3 tahun dari sy, bekerja kerajaan tapi gred rendah sahaja. Masa tu sy dh xkisah semua tu. Sy hanya menurut sahaja.

Alhamdulillah suami sy pun baik, lembut tutur kata, sangat menjaga kebajikan sy dirumah. Saya bhagia, cuma cinta susah sikit nak paksa sbb dalam hati sy waktu itu hanya penuh dengan nama adam.

Hidup kami pun tak mewah sangat, cuma naik myvi, menyewa kuaters kerajaan. Pakaian pun biasa2 saja. Selepas kelahiran ank pertama, alhamdulillah perasaan cinta tu beransur2 datang.

Saya bhgia, cuma kdg2 biasa lah bergaduh jgk, kdg2 masalah kewangan. Tpi biasa mmg masalah kewangan yang timbul sbb suami sy ni suka join perniagaan sampinga, lps tu duit modal tu hangus beribu2.

Saya nasihat suruh stop, dia marah sebab masuk campur. Sy terluka, tapi biasanya esokkan tu dh berbaik semula. Tahun 2019, waktu tu birthday anak saya yang pertama. Kami bercuti dalam negeri saja sb takde duit sangat.

Kisah bermula bila suami sedang membeli makanan tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki ternyata Ya Adam. Itu adam, orang yg prnah sy cintai sepenuh hati, dan orng yg sama tinggalkan sy terkontang kanting.

Dia masih seperti dlu, sangat tenang. Dia tersenyum ikhlas. Perkata pertama yang keluar dari mulut dia, “Awak makin cantik skrg”. Kami kaku. Tak berbual sangat. Sy tak tahu sy rindu atau benci.

Dia mintak nombor phone, dan sy yg sedang dibuai perasaan terus berikan nombor telefon. Dalam hati alah aku dah kawin kan, bukan aku nk buat apa pun. Balik dari percutian tu, adam mulai hubungi saya.

Biasa dia akan call saya waktu balik kerja. Sebelum sy smpai rumah, dia akn call kejap. Sy kononnya dlm phone tak melayan sebab masih marah, jawab sepatah2 saja.

Dia kata dia dah berada ni negeri sy ni sejak 2 tahun lepas. Dia dah lama cari sy tapi tak tahu nk cari kt mana. Sy ta<span;>Balik dari percutian tu, adam mulai hubungi saya. Biasa dia akan call saya waktu balik kerja.

Sebelum sy smpai rumah, dia akn call kejap. Sy kononnya dlm phone tak melayan sebab masih marah, jawab sepatah2 saja. Dia kata dia dah berada ni negeri sy ni sejak 2 tahun lepas.

Dia dah lama cari sy tapi tak tahu nk cari kt mana. Sy tanya kenapa dlu buat keputusan mcm tu. Dia mintak maaf, dia kata dia putuskan hubungan sebab dulu turuti perintah mak ayah dia kawin dengan pilihan hati mak ayah dia.

Dia bersungguh2 mintak maaf. Dia kata perkahwinan tu hanya bertahan setahun sebab dia tak boleh terima perempuan tu. Dia masih cintakan saya.

Yelah tu adam. Semudah tu je alasan, sy hampir rosakkan diri saya sndiri, tp dia hadir dengan berikan alasan yang satu tu.

Dia bersungguh2 ingin perbaiki hubungan yang dah lama putus. Dia kata sy sepatutnya hidup mewah dengan dia, bukan hidup dalam kesusahan mcm ni.

Dia kata dia rela terima saya dan anak sy. Dia janjikan kemewahan Sy tak tahu mcmana dia tahu sy tak mewah, mgkin masa jumpa baru2 ni dia dapat lihat cara pemakaain saya. Entahlah.

Tipulah kalau hati saya tidak tersentuh. Cinta pertama, hensem, masih sempurna seperti dlu, pujuk rayu. Saya menepis perasaan tu, sy kata kalau dia masih telefon dan msg sy, sy akn tukar no phone lagi.

Cukupla bercakap hal yang mustahak sahaja. Dalam masa yang sama, sy pun tak sanggup kehilangan dia.

Kami dah tak berhubung lagi. Tapi dia add saya di fb, selalu like status2 gmbr2 sy di fb. Di fb dia pun, selalu nmpk aktviti dia cycling dengan kawan2.

Mak ayh adam ni org berada, ada wisma sndiri, dan ada buka wisma cawangan baru di negeri ni.. Adam kata dia yang mintak ayah dia buka cawangan kat sini sebab dia nk jaga sini, untuk dekat dengan saya. Tapi setelah apa yg dia pernah buat kt saya, saya tak percaya apa yg dia kata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.