Isu Keluarga

Paling menyedihkan kami masuk pasaraya nak beli barang dapur saya ambil sebiji mempelam besar dan timbang harga dlm rm12 awal2 die bisik yang tu awak bayar sendiri

Hi sila hide profile saya. Saya hanya ingin meluah kerana saya tiada kawan dan suami sejenis tidak mahu mendegar luahan hati. Saya percaya tawar hati is real. sekarang saya sedang alami tawar hati atau kemurung4n saya pun tidak pasti.

sampai tahap saya taknak langsung dengar suara anak2 saya. saya ada 2 orang anak 6tahun & 9tahun. Btw,baru-baru ni saya tau suami dpt bonus. tapi saya diamkan aja sebab nak dengar dari mulut die sendiri..die takbagi tahu langsung..cuma masa awal dapat gaji +bonus (rm8k) die ajak p jalan2 tido hotel..

Saya pun on jelah. sampai sana makan bayar asing, saya nak makan aiskrim pun bayar sendiri bak kata p bersama tapi bayar asing2..saya dah terasa hati time tu..tapi saya layan kan jee.. Mmg dari dlu kiteorang makan bayar separuh2..
Bila balik sini,die ade belikan mak die brang dapur..

dlm rm150 macam tu laa..tiap bulan belikan utk mak die..die ada ja adik 2 orang lagi yang tinggal bersama mak dan ayah die..tapi sorang takkerja,yang sorang lagi kerja..saya terkilan dan terasa hati sangat2.tapi saya diamkan..

saya menangis semahu2nya di tikar sejadah. sebelum tu bulan lepas saya ada bergaduh pasal nafkah..die ckp die takmampu nak bagi..tapi beli brg dapur mak die die boleh..sedangkan nafkah bini tunggang langgang…

btw,mak die masih ada suami..dan baru2 ni masa raya haji ada dengar mak die ckp ada orang beli lembu 5 ekor..sebab ayah die bela lembu lebih 100 ekor..dengar ayah die ada nak ambk hilux.
Nafkah yang die sedia kan ialah rumah yang selesa, Keperluan dapur, Baju isteri & anak , Keperluan isteri sendiri mau sendri cari,

Paling menyedihkan kami masuk pasaraya nak beli barang dapur saya ambil sebiji mempelam besar dan timbang harga dlm rm12 awal2 die bisik yang tu awak bayar sendiri. sedih bila kita duduk rumah jage anak die tapi time gaji nak beli yang nak pun takboleh mengarut.

klau nak pergi beli barang dapur,perlu barang dapur SAHAJA..dlu ada masa nak bayar,mak saya ada ambk coklat cadbury utk anak saya..die nampak dan muka masam macam cuka..saya bengang masuk kerta saya transfer terus duit coklat tu.

Saya niaga on9..dlu ada simpanan sekarang dah kurang sebab saya beli keperluan saya dgn duit tu..dengan beli baju ank lagi.  Baru ni saya ade mintak belikan skrit labuh untuk anak perempuan saya dlm rm30 macam tu,die ckp tunggu gaji..

tapi saya senyap jaa sebab saya tau die ada bonus cuma nak tengok jawapan macam mana..TAKlama lepas tu,skrg saya ada sound kat die,sanggup awk tipu saya tak bagi tau awak dapat bonus..die cakap taksalah pun klau die takbagi tau..

ye mmg taksalah hak die saya takpertikaikan cuma terkilan saya takdpt pun duit nafkah dari awal perkahwinan…saya jadi jiwa kosong..berada di rumah pun sebagai menjalankan tanggungjawab sebagai isteri..bila cuba nak bersuara,tidak membantu.

boleh bergaduh pulak..so saya ambk keputusan utk diamkan diri..semua perkara saya diam kan..tiada dah telatah saya yang mesra yang suka bercerita..sekarang hanya diam. Maaf cerita tungang tunging..

hati saya jujur cakap saya takredha die buat macam ni. sampai tahap dalam hati cakap buat ape kau nak pertikaikan hak die..tu kan gaji die kerja..die nak bagi ke taknak ke bukan hak kau.

Dia cakap , “tugas kau masak, Jaga anak, Jaga makan minum die, Kemas rumaah, Sedia jika mahu bersama, Basuh pakaian die” B¡b¡k buat kerja pun dapat gaji kan. Adakah saya die kategori tekanan sekarang?saya suka bersendirian dlm bilik..taksuka bergaul.. saya cuma mahu kata2 semangat je sekarang..

Leave a Reply

Your email address will not be published.