Isu Keluarga

Kisahnya disini bermula bila mana saya jadi ibu yang teruk dengan anak2 terutamanya dengan anak no 1 saya selalu marah dan selalu pkvl

Salam krt. tolong hide saya pakai fb kawan.saya ada anak 2 org. lelaki 8tahun dan perempuan 7 tahun. dulu masa mengandung anak pertama suami saya ada affair dengan sepupu dia. family husband pula bila benda tu terbongkar bukan nak support saya.

satu family sebelah husband takde satu orang pun di side saya. mungkin sebab darjat sampaikan family in law macam tak terima saya. masa tu saya betul down, stress sampaikan saya tak fikir da pun soal anak. saya teruskan je hidup masa tu. saya dari kecil ada masalah. kurang didikan agama.

ayah selalu pkvl saya. saya membesar di suasana yang tak baik jadi sebab tu la bila saya ada masalah, saya tak mengadu dengan Allah. ok sambung cerita, lepas je saya melahirkan anak pertama saya terus sambung belajar. anak mil yang jaga. lepas tu saya melahirkan anak kedua.

2 tahun habis sy degree saya terus tinggal dengan anak2. menyewa. husband masa tu kerja. saya pula belum ready lagi nak kerja. nak rehat kejap.

Kisahnya disini  bermula bila mana saya jadi ibu yang teruk dengan anak2 terutamanya dengan anak no 1 saya selalu marah dan selalu pkvl. pkvl pula bukan alang2. pkvl sekuat hati. benda kecil pun sy besarkan. kadang2 saya sedar kesalahan anak saya tu normal.

anak orang lain pun buat tapi entah kenapa saya tetap hukum anak macam salah besar. akibat saya kerap pkvl anak,anak saya yang ke2 jadi keras kepala, kurang ajar dan tak hormat saya langsung. anak pertama pula banyak diam. tak pernah meninggi suara. dia pendam dalam hati maybe.

sebab anak saya yang pertama ni jadi takut dengan saya. ada tanda2 fear loop juga. anak yang ke2 pula berlawan. dia pula yang agresif dengan saya. teruk kan saya. saya selalu perasan. kalau anak saya yang no. 1 takde salah saya tetap ada rasa nak pkvl dia.

kadang2 dia tengah baring pun sy macam nak t€nd4ng je dia. selalu ada perasaan macam tu.kadang2 saya doakan yang buruk2 pasal anak dalam hati .saya tak berani luah sebab masih boleh kontrol lagi. saya tau apa yang saya buat tu akan berbalas di masa akan datang tapi tula saya tak dapat tahan.

saya seolah2 bnci dengan anak saya. saya bukan ibu yang kaki pkvl atau yang semula jadi panas baran. sebab bila anak saya yang no.2 buat salah even salah besar pun saya tak pun nak pkvl dia. saya tetap boleh sabar. tapi kalau anak pertama.

berdenyut2 tangan saya nak memvkul dia. macam ada kepuasan. saya macam benci sangat dengan anak saya tapi jauh di sudut hati saya sayang dia sangat2 tapi saya tak tau macam mana nak tunjukkan sayang tu. ia terlalu dalam untuk dikeluarkan. 

saya rasa saya tak waras da. saya nak jumpa psikiatri tapi psiakiatri jauhhh. husband tak dapat hantar. saya nak sangat berubah. saya rasa diri saya bukan saya yang kontrol hari demi hari saya makin teruk. saya ada solat juga tapi takda apa2 effect.

saya masih j4h4t. bila saya naik d4r4h macam saya da tak peduli sekeliling.  hilang trus doa2 saya nak berubah time solat. saya rasa ni ada kaitan dengan masa saya mengandungkan dia. masa tu saya stress sangat. boleh dikira sampai sekarang saya masih meroy4n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *