Isu Keluarga

Nak dijadikan cerita di awal jan bermula la kisah atas urusan jual beli aku berkenalan telah dengan seorang lelaki.

Assalamualaikum, kenali aku sebagai Maya. Berumur 30 tahun. Sudah 8 tahun berkahwin, belum ada rezeki untuk menimang cahaya mata. 2019 tahun ke 5 kami PJJ. Namun kami bahagia. Sebenarnya tiada sebab untuk perkara yang aku lalui ni terjadi.

Selama ni aku tk pernah terfikir akan menduakan suami. Aku yakin aku kuat, memang selama berjauhan aku tak pernah buka ruang. Aku jaga batas. Malah suami juga percayakan aku.

Nak dijadikan cerita di awal jan bermula la kisah atas urusan jual beli aku berkenalan telah dengan seorang lelaki. Kunamakan dia As. Awal2 conversation As bertanya samada aku Puan @ Cik. Aku jawab Puan. Selesai cod kali pertama aku jumpa As.

Sebelum berakhir cod As berkata samada aku kisah tk kalau dia ingin tanya ttg barang jualan aku. Aku kata okay, tkpa boleh je tanya. Dari situlah aku dan As mula rapat. Kami bergurau dalam whatsapp. As memang jenis pandai ambil hati. Kesunyian aku suami yang jauh sikit sebanyak terisi dengan chat dari As.

Aku tunggu setiap hari chat dari dia. Aku diuji bila aku rasa tanpa As hidup aku sunyi. Aku tidak sayang tapi lebih kepada rasa bahagia. Melihatkan aku punya respon As mula berani ajak aku keluar.

Namun aku sentiasa menolak hingga la ke malam kemuncaknya 2 malam lepas. Aku akhirkan hubungan ni dengan As, As kecewa. Aku padam no nya di handphone. Aku padam semua chat dia. As masih memujuk.

Disinilah aku mula sedar & bersyukur aku masih menggunakan akal yang waras walau pada hakikatnya sedikit lambat. Aku merasakan kehilangan As, kerjaku tk menjadi. Aku sunyi. Berapakali malam itu aku taip & delete.

Terasa nk chat As. Tapi aku teringat kata-kata As, ‘ Apa yang awk tknk buat, kita dah buat pun.’ Maksudnya terlalu mendalam, sebab aku pernah katakan pada As. Aku tk pernah berperangai melayan chat lelaki mcm aku layan dia.

Dari situ aku berfikir, kalau aku boleh buat chat dia, tk mustahil dengan rasa yang ada aku akan lebih jauh tersasar. Bila kenangkan ayat tu, aku letak semula handphone. Aku tersedar dari hanyut dibuai perasaan terhadap As.

Malam ni dah malam kedua tanpa As, aku okay. Aku block semua yang aku boleh link dengan As. Cukuplah, aku tk sanggup. Aku diibaratkan mcm putus cinta. Aku solat, menangis kerana seorang lelaki.

Berat sungguh apa yang aku rasa. Pesan aku pada semua disini, jadikan kisah aku sebagai pengajaran. Betapa aku seorang isteri yang setia, walaupun tidak curang sampai tahap berdua-duaan tersungkur jugak dek godaan dunia luar. Aku masih tk percaya apa yang aku lalui. Bagaikan mimpi tapi itulah kenyataannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *